Acne (maskné) door mondkapjes
5 tips tegen puistjes

Auteur: H. Koldijk
Acne (maskné) door mondkapjes | 5 tips tegen puistjes

Het coronavirus heeft een wereldwijde pandemie veroorzaakt die een enorme impact heeft op onze gezondheid. Naast de gevolgen gevolgen voor de gezondheid van dit zeer besmettelijke virus zelf, zijn er ook gezondheidsklachten die indirect te maken hebben met het virus. Denk hierbij aan vermindering van fysieke inspanning (minder sporten) en overgewicht tot depressies en gevoel van eenzaamheid.

Een groot deel van deze gevolgen voor onze psychische en fysieke gezondheid, komt voort uit de maatregelen die door de overheid worden opgelegd. Beperking van bewegingsvrijheid door een lockdown of restricties op locaties zoals de werkplek of in de horeca. Of simpelweg door het dragen van mondkapje.

Die mondkapjes of gezichtsmaskers hebben o.a. tot gevolg dat huidproblemen ontstaan of verergeren. Het masker irriteert en infecteert de toch al gevoelige huid en veroorzaakt zo acne mechanica: een huidprobleem ontstaan door irritatie en wrijving van buitenaf.

In tijden van corona is voor deze vorm van acne de term ontstaan: maskné

Wil je weten wat je hier aan kunt doen? Lees dan snel verder!

Geen tijd om dit artikel te lezen?
Klik dan hier en begin direct met behandelen.

In dit artikel:

  1. Wat is acne?
  2. Wat veroorzaakt acne?
  3. Acne door het dragen van een mondkapje
  4. 5 Tips om acne te voorkomen
  5. ProtectAir
  6. Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is acne?

Huidirritatie door verstopte poriën

Acne is een algemene benaming voor verschillende huidaandoeningen, die te herkennen zijn aan het optreden van puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en onderhuidse ontstekingen (noduli). Overmatige talg productie door de talgklier kan ervoor zorgen dat de haarzakjes verstopt raken en gaan onsteken. Hierdoor onstaan er mee-eters (comedonen).

Mee-eters zijn er in 3 varianten:
  1. Zwarte puntjes (blackheads), zowel gesloten als open
  2. Witte puntjes (whiteheads), dit lijkt op een "gerstekorrel"
  3. Kleine witte puntjes (micro-comedonen)

Er zijn 2 bacteriën, die van nature op de huid aanwezig zijn, verantwoordelijk voor puistjes Propionibacterium acnes en Staphylococcus aureus, die etterige puisten kunnen veroorzaken.

Veel mensen die last hebben van acne, hebben daar ook psychisch last van. Het kan leiden tot een sociaal isolement onzekerheid of zelfs depressies! Reden genoeg om er wat aan te doen!

Wil je meer weten over de vormen van - en behandelingen tegen - acne. Lees dan dit artikel over acne.

Wat veroorzaakt acne?

Hormonen, genetische aanleg of irritatie van buitenaf

Eén van de belangrijkste oorzaken van acne zijn hormonen, maar ook genetische aanleg kan een rol spelen bij de ontwikkeling van acne.

Door het dragen van mondkapjes is er nog nieuwe belangrijk oorzaak bijgekomen. De mondkapjes houden veel vocht vast en schuren voortdurend over je huid, wat de huid kan beschadigen en irriteren.

Vocht en warmte in het mondkapje vormen de ideale broedplaats voor bacteriën. Deze kunnen de verstopte en geirriteerde poriën binnendringen, met puistjes (ontstekingen) tot gevolg. Goede hygiëne en het voorkomen van deze vorm van besmetting/vervuiling is essentieel om de huidklachten die hierdoor ontstaan, te verminderen.

Acne door het dragen van een mondkapje

De ideale broedplaats voor bacteriën

puistjes door mondkapje
Het dragen van een mondkapje bemoeilijkt niet alleen het ademen, maar veroorzaakt ook continue huidirritatie. Het mondkapje bedekt en schuurt continu tegen de huid, waardoor deze sneller geïrriteerd raakt met acne mechanica tot gevolg.

Indien het mondkapje niet schoon is, doordat het vaak wordt hergebruikt, vergroot je het risico op besmetting en irritatie. In het mondkapje hoopt (adem)vocht zich op wat in combinatie met de warmte van je gezicht, de ideale broedplaats is voor bacteriën, die zich daardoor razendsnel kunnen vermenigvuldigen. Zo raken de poriën sneller verstopt en geïrriteerd en kunnen ontstekingen (acne) ontstaan.

5 Tips om acne te voorkomen

Je leest dit artikel natuurlijk voor de tips! Want je wilt zo snel mogelijk weer een stralende huid! Dit is onze top 5 om zo snel mogelijk van acne door mondkapjes af te komen.

5 tips tegen acne door mondkapjes

  1. Zorg voor een schoon mondkapje. Vervang je mondkapje regelmatig en was je stoffen mondkapje regelmatig op meer dan 60°C.
  2. Maak een stoffen mondkapje van een materiaal wat zo min mogelijk irriteert of vocht vasthoudt. De stof dient goed te ademen. Let op: dit gaat ten koste van de (toch al matige) bescherming die stoffen mondkapjes bieden!
  3. Verzorg de geirriteerde huid goed met de behandeling van ProtectAir. Een schone, rustige huid is beter beschermd tegen factoren van buitenaf
  4. Was regelmatig je handen (je zit meer aan je gezicht dan je denkt).
  5. Gebruik zo min mogelijk make-up. De make-up verstopt je poriën en bevordert ontstekingen. Tevens wordt je mondkapje sneller vies.

Veelgestelde vragen (FAQ)

De belangrijkste vragen over acne

  1. Ik heb acne door het dragen van een mondkapje, wat nu?

    Zorg allereerst voor een hygiënisch mondkapje. Vervang of was je mondkapje (op minimaal 60°C.) regelmatig. Reinig, verzorg en bescherm je huid dagelijks met de behandeling van ProtectAir.

  2. Hoe ontstaat acne door mondkapjes?

    Mondkapjes houden veel (adem)vocht vast. Hoe dikker het mondkapje, hoe meer vocht zich kan ophouden. Vocht, in combinatie met warmte door huidcontact, creëert de ideale broedplaats voor bacteriën. Doordat het mondkapje langdurig over je huid schuurt, kan deze beschadigd raken en de bacteriën je huid binnendringen. Dit verzoorzaakt puistjes, ook wel acne mechanica genaamd.

  3. Hoe behandel ik acne door een mondkapje?

    Reinig je huid dagelijks met een goede, desinfecterende gezichtsreiniger. Gebruik hiervoor een applicator en niet je handen, om verder infectie te voorkomen. Verzorg vervolgens je huid, om droogheid te voorkomen en rode plekken te kalmeren. Als laatste stap behandel je de ontstoken plekken met een goede acne creme.

Koop nu!

Complete Acne Behandeling + vitamine B5 supplement
4,6 / 5
€ 69,75
€ 39,95
Vitamine B5 Acne Supplement (90 stuks)
4,4 / 5
€ 14,95
€ 14,95
Face wash (100ml) + GRATIS Konjac Spons
5 / 5
€ 19,90
€ 14,95
Acne creme (50ml)
5 / 5
€ 19,95
€ 19,95
Hyaluron booster (30ml)
5 / 5
€ 9,95
€ 9,95
Konjac spons
5 / 5
€ 6,95
€ 6,95