Kalknagel behandelen
Alle informatie over de behandeling van kalknagels

Kalknagel behandelen | Alle informatie over de behandeling van kalknagels

In dit artikel vind je alle informatie over het kalknagel infecties en behandelingen op 1 plek.

Een kalknagel wordt veroorzaakt door schimmels die van nature op de huid voorkomen. Zodra deze schimmels de overhand krijgen en er schade op de huid of van de nagels optreedt, kunnen de schimmels binnendringen en een nare schimmelinfectie veroorzaken: voetschimmel. Al de nagels eenmaal geïnfecteerd zijn en er kalknagels zijn ontstaan, kan het wel maanden, tot zelfs jaren duren, voordat je er weer van af bent.

Het is dus belangrijk, zodra kalknagels ontdekt, je direct begint met behandelen. Je vindt hier alle informatie over kalknagels behandelen, tips & producten en het beste middel tegen kalknagels

In dit artikel:

  1. Wat veroorzaakt kalknagels?
  2. Symptomen van een kalknagel
  3. Behandeling bij een arts
  4. Behandeling bij een specialist
  5. Informatie van de zorginstelling
  6. Hoe zien kalknagels er uit?
  7. Hoe kan ik het beste mijn kalknagel behandelen?
  8. Huismiddeltjes
  9. Kalknagel medicijnen
  10. Laser behandeling
  11. Crème en zalf
  12. Tips om kalknagels te voorkomen
  13. Veelgestelde vragen (FAQ)

Een kalknagel behandelen doe je alleen na het stellen van de juiste diagnose en het kiezen van de juiste behandelmethode.

 

Wat verzoorzaakt kalknagels?

Hoe kom loop ik een nagelinfectie op?

Er zijn verschillende manieren waarop de schimmelinfectie begonnen kan zijn. Vaak begint het met voetschimmel. Het is echter lastig om de exacte oorzaak aan te wijzen, hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende infectiebronnen:

Kalknagel infecties

Je eigen huid

Het oppervlak van je huid van de voeten is bedekt met bacteriën en schimmels. Sommige zijn goedaardig, andere kwaardaardig en kunnen voor besmetting zorgen. Normaliter, als de huid van de voeten in balans is, veroorzaken deze schimmels en bacteriën geen problemen (de goede beschermen ons namelijk tegen de slechte).

Wanneer de slechte bacteriën en schimmels de overhand beginnen te krijgen en zich gaan verspreiden, dan kunnen deze voor problemen gaan zorgen als ze de huid binnen kunnen dringen. Deze schimmels zijn zeer besmettelijk en kunnen van de nagel die besmet is, zich verplaatsen naar schoenen en andere nagels.

Feit:
  • Schimmels komen van nature voor op de huid
  • Huidschimmel en kalknagels worden veroorzaakt door dezelfde schimmel
Schoenen en kalknagels

Schoenen

Schoenen zijn één van de belangrijkste bronnen van infectie. Zweterige sokken en schoenen zijn de ideale broedplaats voor schimmels. Deze vermenigvuldigen zich optimaal in warme, vochtige omstandigheden. De kans dat deze zich via zweet verplaatsen is groot. De schimmels kunnen zich eenvoudig van de huid naar de schoen, waar ze vervolgens eenvoudig de (beschadigde) nagel kunnen infecteren. Zo onstaat een kalknagel infectie.

Een desinfecterende schoenenspray kan voorkomen dat schimmels zich in de schoenen nestelen en zo kalknagels veroorzaken.

Feit:
  • Schoenen zijn een belangrijke vorm van herinfectie van een schimmelnagel
  • Eenmaal besmet zijn schoenen alleen te desinfecteren met een speciale spray
Kalknagels in de douche

Douche

Schimmels houden van een vochtige, warme omgeving, zoals het zwembad, douche en sauna en zijn de ideale plek om te overleven en te vermenigvuldigen. Indien de voeten niet beschermd worden, is het eenvoudig op de schimmels op te pikken.

Draag daarom in publieke ruimtes, waar veel mensen op blote voeten lopen, altijd slippers of sandalen, zowel onder de douche als in de kleedkamer. Voetschimmel infecties kun je op deze plekken makkelijk oplopen.

Daarnaast dient ook thuis zowel douche als bad regelmatig met chloor of azijn gereinigd te worden, om er zeker van te zijn dat oppervlakken hygiënisch en schimmelvrij zijn. Dit voorkomt verspreiding van schimmelinfectie naar andere familieleden.

Feit:
  • Chloor en azijn zijn prima middelen om schimmels mee te doden.
  • Draag altijd slippers als je een infectie hebt, om anderen te beschermen tegen infectie.
Kalknagels door een handdoek

Handdoeken

Deel je een handdoek thuis? Stop daar dan onmiddelijk mee! Handdoeken zijn de ideale broedplaats voor schimmels die je huid en nagels kunnen infecteren.

Gebruik iedere keer een schone handdoek. Was handdoeken op minimaal 60°C. om er zeker van te zijn dat er geen schimmels en bacteriën achterblijven.

Feit:
  • De meeste schimmels overleven 60°C. niet
  • Gebruik altijd een schone handdoek en droog als laatste de geïnfecteerde schimmelnagels

Symptomen van een kalknagel

Indicaties voor een eerste diagnose

Om verspreiding van nagelschimmel (med: onychomycosis of tinea unguium) te voorkomen, is het essentieel dat de infectie snel wordt aangepakt en de symptomen te herkennen. Een goede diagnose kan namelijk pas in een later stadium correct gesteld worden, aangezien nagelschimmel in het begin zeer lastig vast te stellen en te behandelen is. Aarzel echter niet met behandelen van de nagel, zo voorkom je verdere verspreiding in een vroeg stadium!

De volgende symptomen kunnen duiden op een kalknagel:

  • Verdikte nagel
  • Verkleuring: wit, geel of bruin-achtige nagel
  • Loslatende nagel: en vuilophoping onder de nagel
  • Broos en afbrokkelende nagel
  • Vervormde nagel
  • Vieze geur, stank

Tip!
Begin met behandelen, wanneer je een kalknagel infectie ontdekt. Deze behandeling duurt doorgaans 6-9 maanden, voordat ze weer gezond zijn. Als je niet zeker weet of je een kalknagel hebt, bezoek dan je huisarts voor een diagnose.

Behandeling door een arts

Behandeling bij een arts

Diagnose & medicijnen

De huisarts kan een goede diagnose stellen van de nagelinfectie. Of er sprak is van een kalknagel - ook wel kalknagel genoemd - kan alleen definitief vastgesteld worden door een klein monster te laten analyseren in een laboratorium. Daar kan definitief vastgesteld worden of er sprake is van een schimmel-, bacterie- of gistinfectie.

Nadat de diagnose is gesteld, zal de huisarts anti-schimmelpillen kunnen voorschrijven. Deze antischimmelpillen zijn niet voor iedereen geschikt, aangezien ze behoorlijk wat bijwerkingen hebben. Je kunt trouwens prima je kalknagel behandelen met producten die bij de drogist en apotheek te koop zijn. Zo worden je kalknagels snel weer gezond.

Wat de beste behandelmethode voor jou is, hangt af van je therapie-trouwheid. Iedere behandeling moet strikt opgevolgd worden en mocht je hier moeite mee hebben, dan is het verstandig te kiezen de pedicure je kalknagels te laten behandelen.

Ga naar de huisarts:
  • Voor diagnose van schimmelnagels
  • Indien je kalknagel niet geneest met een nagellak

Kalknagel behandeling door een specialist

Behandeling bij een specialist

Nagelbehandeling bij een medisch pedicure

Bij ernstige nagelinfecties is het verstandig om een medisch pedicure te bezoeken voor professionele behandeling. De pedicure (medisch pedicure) kan de kalknagel schoonmaken en voorbereiden op een behandeling met een medische nagellak - ook wel het 'topisch' behandelen van de nagel genoemd.

Ook tijdens de behandeling thuis wordt, indien het budget het toelaat, regelmatig bezoek aan de pedicure aanbevolen. Behandeling door een specialist wordt doorgaans niet door de zorgverzekeraar vergoed en kan zeer kostbaar zijn.

Prijzen kunnen variëren van €30,00 - 60,00 per 30 minuten behandeling. Deze behandelingen van de nagelinfecties duren meestal enkele maanden.

Ga naar de specialist:

Informatie van de zorginstelling

Tips en informatie over kalknagels

Doen

  • behandel zwemmerseczeem (voetschimmel) zo snel mogelijk, om uitbreiding naar de nagels te voorkomen
  • hou je voeten schoon en droog
  • draag elke dag schoenen sokken
  • draag slippers in vochtige ruimtes zoals het zwembad, douche, sauna
  • behandel (oude) schoenen of gooi ze weg

Niet doen

  • draag geen schoenen die je voeten teveel afsluiten, waardoor je overmatig gaat zweten
  • deel geen handdoeken
  • draag nooit andermans schoenen
  • deel geen nagelschaartje of nagelknippertje

Hoe zien kalknagels er uit?

Voorbeelden van kalknagels aan teennagels of vingernagels

Voorbeeld 1: foto van een schimmelinfectie aan een teennagel
Voorbeeld 2: foto van een kalknagels
Voorbeeld 3: foto van een kalknagel
Voorbeeld 4: foto van een kalknagel
Voorbeeld 5: foto van een kalknagels
Voorbeeld 6: foto van een kalknagel
Voorbeeld 7: foto van een kalknagel
Voorbeeld 8: foto van een kalknagel
Voorbeeld 9: foto van een kalknagels
Voorbeeld 10: foto van een kalknagel
Voorbeeld 11: foto van een kalknagel
Voorbeeld 12: foto van een kalknagels

Hoe kan ik het beste mijn kalknagel behandelen?

Behandeling is de enige optie

Een kalknagel geneest niet vanzelf. Zodra je een kalknagel ontdekt, moet je direct actie ondernemen! Kalknagel behandelen kan op vele manieren. Wetenschappelijke studies[1] tonen aan dat behandelen met een medische nagellak het meest effectief is.

Behandelopties:

Huismiddeltjes

Oma's tips en weetjes tegen voetschimmel en kalknagels

Conventionele huismiddeltjes, zoals; azijn, tea tree olie, zuiveringszout en zelfs urine worden vaak geadviseerd om kalknagels goedkoop en effectief te behandelen. Vele gebruikservaringen en recepten voor "natuurlijk" behandelen circuleren op het internet. Zijn deze behandelingen gebaseerd op feiten of fabels?

Om maar met de deur in huis te vallen: er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze behandelingen werken en je kalknagels erdoor genezen.

In de meeste gevallen adviseren medische professionals zelfs om het niet te proberen! Ook al hebben veel van deze methodes een anti-bacteriële, schimmel- en ontstekingsremmende werking, is het effect hiervan vaak minimaal. Probeer deze methodes dan ook alleen als er sprake is van zeer milde kalknagel infectie en verwacht geen indrukwekkende resultaten!

Azijn tegen kalknagels

Azijn

De zuurgraad van azijn zou nagelschimmel moeten doden. Een dagelijks voetenbad van 15 minuten in azijn zou de schimmelsporen moeten doden. Na het voetenbad de voeten goed afspoelen en drogen, nadat de kalknagels zijn behandeld.

Tea tree oil tegen kalknagels

Tea tree olie

Men beweert dat de essentiële olie de groei van schimmelsporen remt. Met een wattenstaafje dient de geïnfecteerde kalknagels 2-3x per dag behandeld te worden met deze kalknagel olie (salie en lavendelolie kunnen ook als alternatief worden gebruikt).

Zuiveringszout tegen kalknagels

Zuiveringszout / Soda

De kalknagels bedekken met zuiveringszout/soda zou de geïnfecteerde kalknagel "uit moeten drogen". Er kan ook een papje gemaakt worden met zout/soda die vervolgens op de kalknagels wordt aangebracht. We hebben geen verdere informatie over de behandelduur en effectiviteit van behandeling met zuiveringszout.

Urine tegen kalknagels

Urine

Hetzelfde actieve ingrediënt als ureum crème komt ook voor in gezonde urine. Men gelooft dat dit voldoende is om de schimmelsporen te doden. Geadviseerd wordt om een badje te maken met ochtendurine om vervolgens hierin de geïnfecteerde kalknagels te laten weken. (wij zouden dit niet aanbevelen *BAH!*)

Tandpasta tegen kalknagels

Fluoride tandpasta

Ook van fluoride zegt men dat het een sterk schimmeldodend effect heeft en daardoor helpt om kalknagels tegen te gaan.

Vicks Vaporub tegen kalknagels

Vicks Vaporub

Vick Vaporub bevat menthol en wordt veelvuldig op het internet genoemd als mogelijke remedie tegen kalknagels. Verwacht er niet teveel van, want het doet waarschijnlijk niet veel... wellicht hoe je er een paar tintelende, frisse tenen op na, maar nog steeds met kalknagels.

We hebben geprobeerd een zo'n compleet mogelijk overzicht te geven van de meest gebruikte huismiddeltjes tegen kalknagels. Er zijn uiteraard veel meer methodes beschikbaar. Deze methodes zijn vaak 'vergezocht' en hebben weinig kans van slagen.

Het gebruik van huismiddeltjes is goedkoop en kan daardoor verleidelijk zijn te proberen, echter niet zonder risico's:

  • Je verliest waardevolle tijd en vertraagt de start van een bewezen behandeling (en loopt daarmee het risico op verder verspreiding)
  • Er is een kans dat de reeds geïnfecteerde kalknagel verergert.
  • Er zijn allergieën bekend op deze huismiddeltjes.

Waarschuwing!
Het proberen van deze huismiddeltjes is voor eigen risico! Wij kunnen niet garanderen adviseren dat deze veilig en zonder risico zijn.
Pillen tegen kalknagels

Kalknagel medicijnen

Antischimmel tabletten

In het geval van vergevorderde schimmelnagel infectie (tot in de nagelriem), kan de huisarts antischimmel tabletten voorschrijven. Deze antischimmel tabletten zijn niet voor iedereen geschikt, aangezien sommige medicijnen zeer zware bijwerkingen hebben.

Voordelen

  • De actieve ingrediënten bevorderen nagelherstel van binnen uit. (door de tabletten te slikken, bereiken de ingrediënten via de bloedsomloop de infectie)
  • Vergroot kans op nagelherstel

Nadelen

  • Alleen echt effectief in combinatie met een kalknagel serum
  • Nare bijwerkingen (inclusief hoofdpijn, jeuk, smaakverlies, diaree)
  • Schadelijk voor lever en nieren
  • Alleen op recept verkrijgbaar

Waarschuwing!
Raadpleeg altijd uw huisarts! Gebruikers met problemen aan hart, lever of nieren dienen geen schimmeldodende tabletten te slikken. Gevaarlijke bijwerkingen, zoals hart- en leverfalen, zijn bekend. Het kan zijn dat je tijdens de behandeling iedere 4-6 weken een bloedtest moet ondergaan om te controleren dat je geen schade aan hart, lever of nieren oploopt. Dit is afhankelijk van de medicijnen die je door de huisarts krijgt voorgeschreven.

Laser behandeling tegen kalknagels

Laser behandeling

De medisch pedicure of gespecialiseerde kliniek

Laser behandeling is een bekende, maar kostbare behandelmethode tegen kalknagels. De laser verhit de nagel, om zo de schimmels te doden.

Tijdens het behandelen wordt de laser in een bepaald patroon over de kalknagels gehaald. De kalknagel wordt voelbaar warm en kan na de behandeling branderig aanvoelen. Ook kan de kalknagel donker gaan verkleuren door de laserbehandeling. Het essentieel tussen de laser behandeling herinfectie uit te sluiten.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat laser het nagelherstel kan versnellen, maar alleen in combinatie met een behandeling door middel van een nagelserum / nagellak.

Voordelen

  • Effectieve behandelmethode
  • Veel specialisten en klinieken bieden deze behandeling aan

Nadelen

  • Erg kostbaar
  • Uw zorgverzekering vergoed deze kosten NIET vanuit de basisverzekering
  • Behandelduur: enkele maanden tot een jaar
Crème tegen kalknagels

Crème en zalf

Verzacht de harde kalknagel

Anti-schimmel crèmes kunnen gebruikt worden om nagelschimmel te behandelen. Als de geïnfecteerde kalknagel hard, dik en broos geworden is, kan behandeling met een kalknagel kwastje initieel lastig zijn. Het gebruik van een hoge-dosis ureum crème maak de kalknagels zachter en makkelijker te behandelen.

Ook kan in plaats van een crème te gebruiken, de kalknagel voorzichtig gevijld worden. Dit verbetert het uiterlijk van de kalknagel en zorgt voor betere penetratie van het nagelserum.

Voordelen

Nadelen

  • Alleen echt effectief in combinatie met een kalknagel serum
  • Verdikte nagel kan ook eerst gevijld worden
  • Waarschuwing: niet op broze, brokkelige kalknagels gebruiken

Tips om kalknagels te voorkomen

10 tips van onze expert

Top 10 kalknagel tips

  1. Hou je voeten schoon & droog.
  2. Desinfecteer je schoenen met schoenenspray
  3. Reinig je douche en bad regelmatig met chloor of azijn
  4. Deel geen handdoeken en was ze op minimaal 60°C.
  5. Draag dagelijks schone sokken en was ze op minimaal 60°C.
  6. Draag slippers of sandalen in de douche, sauna, het zwembad of de kleedkamer op de sportclub
  7. Gebruik een nagelvijl maar 1x en alleen op de geïnfecteerde nagels.
  8. Deel geen nagelschaartje of nagelknippertje
  9. Draag schoenen nooit 2 dagen achter elkaar, geef ze de tijd te drogen
  10. Draag nooit andermans schoenen (je kunt zelfs kalknagels oplopen of verspreiden tijdens het passen van schoenen in de schoenenwinkel

Veelgestelde vragen (FAQ)

  1. Hoe lang duurt het voordat een kalknagel volledig genezen is?

    De behandelduur van een kalknagel verschilt per geval: hoe erg is de nagel geïnfecteerd, is de nagel erg beschadigd, welke behandelmethode kies je. Doorgaans kunnen milde infecties binnen een paar maanden genezen (lees: uitgegroeid) zijn. Bij ernstige infecties kan het langer dan een jaar duren. Ongeacht de behandelmethode zal het gebruik van een topische behandeling met een nagelserum het nagelherstel versnellen.

  2. Wat is het beste middel tegen kalknagels?

    Wetenschappelijke studies tonen aan dat de beste en meest effectieve behandeling tegen kalknagels een behandeling met een medische nagellak (nagelserum) is. Als aanvulling daarop is langdurige verzorging en behandeling van nagels en schoenen aan te raden.

  3. Kan ik kalknagels met normale nagellak bedekken?

    Nee! Gebruik nooit normale nagellak gedurende behandeling. Indien je toch de kalknagels wil bedekken, gebruik dan altijd een speciale ademende nagellak uit onze webshop. Dit voorkomt verdere schade van aan de nagel.

  4. Hoe kan ik een kalknagel herkennen?

    Als je het niet zeker weet of je nagel geïnfecteerd is, ga dan altijd naar de huisarts voor een diagnose. Een kalknagelbehandeling, zoals Protectair kan altijd zonder risico gebruikt worden. Bovendien ben je dan beschermd tegen (her)infectie.

  5. Is een kalknagel besmettelijk?

    Een kalknagel is zeer besmettelijk en geneest niet vanzelf. Indien je de kalknagel niet behandelt, kan de infectie zich eenvoudig uitbreiden, om zo andere nagels of zelfs familieleden te besmetten. Draag daarom (zelfs thuis) altijd slippers en ga nooit met blote voeten in de douche, sauna of de kleedkamer. Reinig oppervlakken goed met chloor of azijn om er zeker van te zijn dat de infectie zich niet kan uitbreiden.


Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie over kalknagel behandelen?

Bekijk dan de andere artikelen op ons blog.
Staat het antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier, chat of bel 0800-KALKNAGEL

Bronnen

Wetenschappelijke publicaties en case studies

[1] Monod, Michel, and Bruno Méhul. "Recent findings in onychomycosis and their application for appropriate treatment." Journal of Fungi 5.1 (2019): 20.

[2] Dars, S., H. A. Banwell, and L. Matricciani. "The use of urea for the treatment of onychomycosis: a systematic review." Journal of Foot and Ankle Research 12.1 (2019): 22.

[3] Lipner, Shari R., and Richard K. Scher. "Onychomycosis: Topical Therapy and Devices." Scher and Daniel’s Nails. Springer, Cham, 2018. 173-183.

[4] Gupta, Aditya K., et al. "Monotherapy for toenail onychomycosis: a systematic review and network meta‐analysis." British Journal of Dermatology 182.2 (2020): 287-299.

[5] Bhatta, Anil Kumar, et al. "Fractional carbon-dioxide (CO2) laser-assisted topical therapy for the treatment of onychomycosis." Journal of the American Academy of Dermatology 74.5 (2016): 916-923.

[6] Lipner, Shari R., and Dayoung Ko. "Optimizing topical therapy for onychomycosis: the importance of patient education." Cutis 102.6 (2018): 389.

Koop nu!

Schoenenspray
5 / 5
€ 11,95
€ 11,95
Complete Kalknagel Startset + Medische Schoenenspray
4,4 / 5
€ 28,90
€ 26,95
Kalknagel Behandeling (5ml)
4,5 / 5
€ 16,95
€ 16,95
Promotie Kalknagel Behandeling (2x Nagelserum) + Medische Schoenenspray
4,3 / 5
€ 41,90
€ 34,95
2x Kalknagel Behandeling (5ml)
4,2 / 5
€ 33,90
€ 25,95
Kalknagel Startset + Medische Schoenenspray + Ademende Nagellak
4,4 / 5
€ 34,90
€ 29,95