Kalknagel behandelen
Informatie & advies over behandeling

Gepubliceerd op: 30-04-2020
Kalknagel behandelen | Informatie & advies over behandeling

Kalknagel behandelen doe je zo! - In dit artikel vind je alle informatie over het kalknagel infecties en behandelingen op 1 plek.

Lees snel verder!

In dit artikel:


Een kalknagel behandelen doe je alleen na het stellen van de juiste diagnose en het kiezen van de juiste behandelmethode.

 

Wat verzoorzaakt kalknagels?

Hoe kom loop ik een nagelinfectie op?

Een kalknagel wordt veroorzaakt door schimmels die van nature op de huid voorkomen. Zodra deze schimmels de overhand krijgen en er schade op de huid of van de kalknagels optreedt, kunnen de schimmels binnendringen en een nare schimmelinfectie veroorzaken: voetschimmel. Al de nagels eenmaal geïnfecteerd zijn, kan het wel maanden, tot zelfs jaren duren, voordat je er weer van af bent.

Er zijn verschillende manieren waarop de schimmelinfectie begonnen kan zijn. Het is echter lastig om de exacte oorzaak aan te wijzen, hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende infectiebronnen:

Kalknagel infecties

Je eigen huid

Het oppervlak van je huid van de voeten is bedekt met bacteriën en schimmels. Sommige zijn goedaardig, andere kwaardaardig en kunnen voor besmetting zorgen. Normaliter, als de huid in balans is, veroorzaken deze schimmels en bacteriën geen problemen (de goede beschermen ons namelijk tegen de slechte).

Wanneer de slechte bacteriën en schimmels de overhand beginnen te krijgen en zich gaan verspreiden, dan kunnen deze voor problemen gaan zorgen als ze de huid binnen kunnen dringen. Deze schimmels zijn zeer besmettelijk en kunnen van de nagel die besmet is, zich verplaatsen naar schoenen en andere nagels.

Feit:
 • Schimmels komen van nature voor op de huid
 • Huidschimmel en kalknagels worden veroorzaakt door dezelfde schimmel

Schoenen

Schoenen zijn één van de belangrijkste bronnen van infectie. Zweterige sokken en schoenen zijn de ideale broedplaats voor schimmels. Deze vermenigvuldigen zich optimaal in warme, vochtige omstandigheden. De kans dat deze zich via zweet verplaatsen is groot. De schimmels kunnen zich eenvoudig van de huid naar de schoen, waar ze vervolgens eenvoudig de (beschadigde) nagel kunnen infecteren. Zo onstaat een kalknagel infectie.

Een desinfecterende schoenenspray kan voorkomen dat schimmels zich in de schoenen nestelen en zo kalknagels veroorzaken.

Feit:
 • Schoenen zijn een belangrijke vorm van herinfectie van een schimmelnagel
 • Eenmaal besmet zijn schoenen alleen te desinfecteren met een speciale spray

Douche

Schimmels houden van een vochtige, warme omgeving, zoals het zwembad, douche en sauna en zijn de ideale plek om te overleven en te vermenigvuldigen. Indien de voeten niet beschermd worden, is het eenvoudig op de schimmels op te pikken.

Draag daarom in publieke ruimtes, waar veel mensen op blote voeten lopen, altijd slippers of sandalen, zowel onder de douche als in de kleedkamer. Voetschimmel infecties kun je op deze plekken makkelijk oplopen.

Daarnaast dient ook thuis zowel douche als bad regelmatig met chloor of azijn gereinigd te worden, om er zeker van te zijn dat oppervlakken hygiënisch en schimmelvrij zijn. Dit voorkomt verspreiding van schimmelinfectie naar andere familieleden.

Feit:
 • Chloor en azijn zijn prima middelen om schimmels mee te doden.
 • Draag altijd slippers als je een infectie hebt, om anderen te beschermen tegen infectie.

Handdoeken

Deel je een handdoek thuis? Stop daar dan onmiddelijk mee! Handdoeken zijn de ideale broedplaats voor schimmels die je huid en nagels kunnen infecteren.

Gebruik iedere keer een schone handdoek. Was handdoeken op minimaal 60°C. om er zeker van te zijn dat er geen schimmels en bacteriën achterblijven.

Feit:
 • De meeste schimmels overleven 60°C. niet
 • Gebruik altijd een schone handdoek en droog als laatste de geïnfecteerde schimmelnagels

Symptomen van een kalknagel

Indicaties voor een eerste diagnose

Om verspreiding van nagelschimmel (med: onychomycosis of tinea unguium) te voorkomen, is het essentieel dat de infectie snel wordt aangepakt. Een goede diagnose kan namelijk pas in een later stadium correct gesteld worden, aangezien nagelschimmel in het begin zeer lastig vast te stellen en te behandelen is. Aarzel echter niet met de behandeling van de nagel te beginnen, zo voorkom je verdere verspreiding in een vroeg stadium!

De volgende symptomen kunnen duiden op een kalknagel:

 • Verdikte nagel
 • Verkleuring: wit, geel of bruin-achtige nagel
 • Loslatende nagel: en vuilophoping onder de nagel
 • Broos en afbrokkelende nagel
 • Vervormde nagel
 • Vieze geur, stank


Tip!
Begin met behandelen, wanneer je een nagel infectie ontdekt. Deze behandeling duurt doorgaans 6-9 maanden, voordat ze weer gezond zijn. Als je niet zeker weet of je een schimmel nagel hebt, bezoek dan je huisarts voor een diagnose.

Kalknagel behandelen bij een arts

Diagnose & medicijnen tegen kalknagels

De huisarts kan een goede diagnose stellen van de nagelinfectie. Of er sprak is van een kalknagel - ook wel kalknagel genoemd - kan alleen definitief vastgesteld worden door een klein monster te laten analyseren in een laboratorium. Daar kan definitief vastgesteld worden of er sprake is van een schimmel-, bacterie- of gistinfectie.

Nadat de diagnose is gesteld, zal de huisarts anti-schimmelpillen kunnen voorschrijven. Deze antischimmelpillen zijn niet voor iedereen geschikt, aangezien ze behoorlijk wat bijwerkingen hebben. Je kunt trouwens prima je kalknagel behandelen met producten die bij de drogist en apotheek te koop zijn. Zo worden je nagels snel weer gezond.

Keuze voor een behandeling worden vaak door meerdere factoren bepaald, bijvoorbeeld: budget, medische noodzaak (antischimmelpillen) of persoonlijke voorkeur.

Wat de beste behandelmethode voor jou is, hangt af van je therapie-trouwheid. Iedere behandeling moet strikt opgevolgd worden en mocht je hier moeite mee hebben, dan is het verstandig te kiezen voor een behandeling bij de pedicure.

Ga naar de huisarts:
 • Voor diagnose van schimmelnagels
 • Indien je kalknagel niet geneest met een nagellak

Kalknagel behandelen bij een specialist

Medisch pedicure behandelt kalknagels

Bij ernstige nagelinfecties is het verstandig om een medisch pedicure te bezoeken voor professionele behandeling. De pedicure (medisch pedicure) kan de nagel schoonmaken en voorbereiden op een behandeling met kalknagel nagellak - ook wel een 'topische' behandeling op het oppervlak van de nagel genoemd.

Ook tijdens de behandeling thuis wordt, indien het budget het toelaat, regelmatig bezoek aan de pedicure aanbevolen. Behandeling door een specialist wordt doorgaans niet door de zorgverzekeraar vergoed en kan zeer kostbaar zijn.

Prijzen kunnen variëren van €30,00 - 60,00 per 30 minuten behandeling. Het is echt raadzaam om de hulp van een nagel specialist, zoals een medisch pedicure, in te schakelen in het beginstadium van je behandeltraject. Deze behandelingen van de nagelinfecties duren meestal enkele maanden.

Ga naar de specialist:

Informatie van de zorginstelling over kalknagels

Tips en informatie ter preventie van kalknagel infecties

Doen

 • behandel zwemmerseczeem (voetschimmel) zo snel mogelijk, om uitbreiding naar de nagels te voorkomen
 • hou je voeten schoon en droog
 • draag elke dag schoenen sokken
 • draag slippers in vochtige ruimtes zoals het zwembad, douche, sauna
 • behandel (oude) schoenen of gooi ze weg

Niet doen

 • draag geen schoenen die je voeten teveel afsluiten, waardoor je overmatig gaat zweten
 • deel geen handdoeken
 • draag nooit andermans schoenen
 • deel geen nagel schaartje of nagel knippertje

Hoe zien kalknagels er uit?

Voorbeelden van kalknagels aan teennagels of vingernagels

Voorbeeld 1: foto van een schimmelinfectie aan een teennagel
Voorbeeld 2: foto van een kalknagels
Voorbeeld 3: foto van een kalknagel
Voorbeeld 4: foto van een kalknagel
Voorbeeld 5: foto van een kalknagels
Voorbeeld 6: foto van een kalknagel
Voorbeeld 7: foto van een kalknagel
Voorbeeld 8: foto van een kalknagel
Voorbeeld 9: foto van een kalknagels
Voorbeeld 10: foto van een kalknagel
Voorbeeld 11: foto van een kalknagel
Voorbeeld 12: foto van een kalknagels

Hoe kan ik het beste mijn kalknagel behandelen?

Behandeling is de enige optie

Een kalknagel geneest niet vanzelf. Zodra je een kalknagel ontdekt, moet je direct actie ondernemen! Kalknagel behandelen kan op vele manieren. Wetenschappelijke studies[1] tonen aan dat behandeling met een medische nagellak het meest effectief is.

Behandelopties:
Een overzicht van alle behandelingen vind je hier.

ProtectAir kalknagel behandeling

Succesvol een kalknagel behandelen

Hoe kom ik voorgoed van mijn kalknagels af?

Het maakt niet uit welke behandeling van kalknagels je kiest om er van af te komen en weer mooie, gezonde nagels te krijgen. Niet één van de behandeling zal werken als je niet 1 simpele regel volgt:

VOORKOM HERINFECTIE VAN JE NAGELS!

Is dat het geheim? Ja! Het is echt ZO gemakkelijk. De kans dat je de nagels blijft infecteren is zeer groot.

Om kalknagels te laten genezen, moet je:

 1. De nagel infectie isoleren
 2. Een bewezen behandeling kiezen die bij jou past
 3. Herinfectie ten alle tijden voorkomen
 4. Consistent behandelen, totdat de gehele nagel is uitgegroeid
 5. Volhouden!

Tip!
Geen behandeling zal werken als je jezelf opnieuw blijft infecteren
Herinfectie kun je makkelijk voorkomen, door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens de behandeling!

Veelgestelde vragen (FAQ)

 1. Hoe lang duurt het voordat een kalknagel volledig genezen is?

  De behandelduur van een kalknagel verschilt per geval: hoe erg is de nagel geïnfecteerd, is de nagel erg beschadigd, welke behandelmethode zal het gebruik van een topische behandeling met een nagelserum het nagelherstel versnellen.

 2. Hoe kan ik een diagnose stellen?

  Je kan nooit zelf een 100% correcte diagnose stellen wat voor nagelinfectie je hebt. Uiteindelijk kan alleen de huisarts - door een monster te nemen en deze op te sturen - echt vaststellen om wat voor infectie het gaat.

 3. Welke behandeling is het beste tegen kalknagels?

  Wetenschappelijke studies tonen aan dat de beste en meest effectieve behandeling tegen kalknagels een behandeling met een medische nagellak (nagelserum) is. Als aanvulling daarop is langdurige verzorging en behandeling van nagels en schoenen aan te raden.

 4. Kan ik kalknagels met normale nagellak bedekken?

  Nee! Gebruik nooit normale nagellak gedurende behandeling. Indien je toch de nagel wil bedekken, gebruik dan altijd een speciale ademende nagellak uit onze webshop. Dit voorkomt verdere schade van aan de nagel.

 5. Hebben zwemmerseczeem en kalknagels dezelfde oorzaak?

  Ja! In de meeste gevallen zijn kalknagels zelfs een direct gevolg van zwemmerseczeem. Zwemmerseczeem is in tegenstelling tot kalknagels zeer eenvoudig te behandelen. Daarvoor die je zwemmerseczeem altijd direct met een crème te behandelen en al je schoenen met een speciale schoenenspray te beschermen. Ook dien je je sokken op minimaal 60°C. te wassen en je voeten schoon en droog te houden.

 6. Hoe gevaarlijk is een schimmelinfectie?

  In de regel is een schimmelinfectie niet heel gevaarlijk, echter die je er niet te licht over te denken. Niet alleen zien kalknagels er onaantrekkelijk uit, indien deze zich verergert kan het tot serieuzere gezondheidsklachten leiden. Een schimmelinfectie kan zich verder over het lichaam uitbreiden, waar er geheel andere klachten kunnen ontstaan. Hoe langer je wacht met behandeling, hoe complexer het wordt.

 7. Wat gebeurt er als ik een nagel behandel die niet geïnfecteerd is?

  Als je het niet zeker weet of je nagel geïnfecteerd is, ga dan altijd naar de huisarts voor een diagnose. Een kalknagelbehandeling, zoals Protectair kan altijd zonder risico gebruikt worden. Bovendien ben je dan beschermd tegen (her)infectie.

 8. Is een kalknagel besmettelijk?

  Een kalknagel is zeer besmettelijk en geneest niet vanzelf. Indien je de kalknagel niet behandelt, kan de infectie zich eenvoudig uitbreiden, om zo andere nagels of zelfs familieleden te besmetten. Draag daarom (zelfs thuis) altijd slippers en ga nooit met blote voeten in de douche, sauna of de kleedkamer. Reinig oppervlakken goed met chloor of azijn om er zeker van te zijn dat de infectie zich niet kan uitbreiden.

 9. Is een kalknagel behandelen iets wat ik zelf kan doen?

  Je kan prima zelf je nagel behandelen, maar je dient wel consequent te zijn. Zodra de nagel infectie zich tijdens de behandeling verspreid of er herinfectie op de reeds geïnfecteerde nagel optreedt, begint het hele proces weer van voor af aan. Lees alles over kalknagel behandelen in ons blog.


Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie over kalknagel behandelen?

Bekijk dan de andere artikelen op ons blog.
Staat het antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier, chat of bel 0800-KALKNAGEL

Bronnen

Wetenschappelijke publicaties en case studies

[1] Monod, Michel, and Bruno Méhul. "Recent findings in onychomycosis and their application for appropriate treatment." Journal of Fungi 5.1 (2019): 20.

[2] Dars, S., H. A. Banwell, and L. Matricciani. "The use of urea for the treatment of onychomycosis: a systematic review." Journal of Foot and Ankle Research 12.1 (2019): 22.

[3] Lipner, Shari R., and Richard K. Scher. "Onychomycosis: Topical Therapy and Devices." Scher and Daniel’s Nails. Springer, Cham, 2018. 173-183.

[4] Gupta, Aditya K., et al. "Monotherapy for toenail onychomycosis: a systematic review and network meta‐analysis." British Journal of Dermatology 182.2 (2020): 287-299.

[5] Bhatta, Anil Kumar, et al. "Fractional carbon-dioxide (CO2) laser-assisted topical therapy for the treatment of onychomycosis." Journal of the American Academy of Dermatology 74.5 (2016): 916-923.

[6] Lipner, Shari R., and Dayoung Ko. "Optimizing topical therapy for onychomycosis: the importance of patient education." Cutis 102.6 (2018): 389.

ContactHulp nodig?

ProtectAir
Vissershavenweg 65

2583DL Den Haag
Nederland

+31 85 9021025

Koop nu!

Complete Schimmelnagel Startset + Medische Schoenenspray
€ 28,90
€ 24,95
Schimmelnagel Behandeling (4ml)
€ 16,95
€ 16,95
Promotie Schimmelnagel Behandeling (2x Nagelserum + Medische Schoenenspray
€ 41,90
€ 34,95
2x Schimmelnagel Behandeling (4ml)
€ 33,90
€ 24,95
Schimmelnagel Behandeling + Medische Schoenenspray + Nagellak
€ 36,90
€ 29,95
Schimmelnagel Behandeling + Nagellak
€ 26,90
€ 21,95