Kalknagel behandeling
Alle behandelmethodes op een rij

Gepubliceerd op: 28-04-2020
Kalknagel behandeling | Alle behandelmethodes op een rij

Op het internet vind je enorm veel informatie over kalknagel behandelingen. Van huismiddeltjes tot antischimmelpillen, van Oma's tips met huismiddeltjes tot diagnose van arts of specialist.

Om het zoeken naar behandelingen tegen kalknagels, hebben we zo veel mogelijk informatie voor je verzameld.

Hieronder vind je een compleet overzicht van alle behandelingen, tips en weetjes, zodat je zelf makkelijk de juiste behandelmethode voor jouw nagels kan kiezen.

In dit artikel:

 

Hoe herken ik kalknagels?

Zorg voor een correcte diagnose van de nagelinfectie

Kalknagel - ook wel schimmelnagel genoemd - begint meestal met een onschuldige voetschimmel infectie. De op de huid van nature voorkomende schimmels, kunnen de huid binnendringen en zo een infectie veroorzaken.

Schimmelnagel wordt (vaak) veroorzaakt door voetschimmel die zich via zweet naar sokken en schoenen verspreidt, om ze de nagels te infecteren!

Daardoor komen kalknagels vaker aan teen nagels voor dan aan vinger nagels. Als je een geïnfecteerde nagel hebt, kan je vinger nagel ook gemakkelijk geïnfecteerd raken. Dus wees voorzichtig en behandel zo snel mogelijk je kalknagels!

Schimmelnagel kan zich ontwikkelen aan zowel teennagels als vingernagels.

Kalknagels genezen niet vanzelf!

Laat een nagel infectie nooit onbehandeld. Een schimmelbehandeling voor zowel huid (zwemmerseczeem) als nagels is nodig om schimmels die infectie kunnen veroorzaken te verwijderen. Een correcte diagnose van een kalknagel infectie kan alleen door een huisarts of specialist gesteld worden.

Echter zijn er diverse symptomen die erop kunnen wijzen dat er sprake is van een kalknagel infectie:

 • Verdikking van de nagel
 • Verkleuring: wit, geel of bruin-achtig
 • De nagel laat los: vuil onder de nagel
 • Broos of brokkelige nagel
 • Vervormde nagel
 • Vieze geur, stank

Tip!
Bezoek je huisarts als je niet zeker weet wat voor nagel infectie je hebt. Mensen met diabetes moeten altijd een arts raadplegen. Als de behandeling niet aanslaat en de infectie verergert, direct contact opnemen met de huisarts.

Wat helpt tegen kalknagels?
(overzicht van alle behandelingen)

Alle informatie over huismiddeltjes, medicijnen en professionele methodes

Het internet staat vol met manieren hoe kalknagels behandelen goedkoop en efficient succesvol zou moeten zijn; huismiddeltjes en oma's tips tegen kalknagels.

Ook zijn serieuzere medische behandelingen, zoals anti-schimmel tabletten op recept, medisch pedicures en gespecialiseerde klinieken een optie. Behandel geïnfecteerde nagels altijd direct! Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om de kalknagels te behandelen. Wat je budget ook is, er is altijd een nagelove behandeling te vinden die aansluit bij je wensen.

Hieronder zullen we de meest populaire behandelopties bespreken:

Huismiddeltjes tegen kalknagels

Oma's tips en weetjes en meer

Conventionele huismiddeltjes, zoals; azijn, tea tree olie, zuiveringszout en zelfs urine worden vaak geadviseerd om kalknagels goedkoop en effectief te behandelen. Vele gebruikservaringen en recepten voor "natuurlijke" nagel behandelingen circuleren op het internet. Zijn deze nagel behandelingen gebaseerd op feiten of fabels?

Om maar met de deur in huis te vallen: er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze behandelingen werken en je nagels erdoor genezen.

In de meeste gevallen adviseren medische professionals zelfs om het niet te proberen! Ook al hebben veel van deze methodes een anti-bacteriële, schimmel- en ontstekingsremmende werking, is het effect hiervan vaak minimaal. Probeer deze methodes dan ook alleen als er sprake is van zeer milde nagelschimmel infectie en verwacht geen indrukwekkende resultaten!

Azijn tegen kalknagels

Azijn

De zuurgraad van azijn zou nagelschimmel moeten doden. Een dagelijks voetenbad van 15 minuten in azijn zou de schimmelsporen moeten doden. Na het voetenbad de voeten goed afspoelen en drogen, nadat de nagels zijn behandeld.

Tea tree oil tegen kalknagels

Tea tree olie

Men beweert dat de essentiële olie de groei van schimmelsporen remt. Met een wattenstaafje dient de geïnfecteerde nagel 2-3x per dag behandeld te worden met deze kalknagel olie (salie en lavendelolie kunnen ook als alternatief worden gebruikt).

Zuiveringszout tegen kalknagels

Zuiveringszout / Soda

De nagel bedekken met zuiveringszout/soda zou de geïnfecteerde nagel "uit moeten drogen". Er kan ook een papje gemaakt worden met zout/soda die vervolgens op de nagel wordt aangebracht. We hebben geen verdere informatie over de behandelduur en effectiviteit van behandeling met zuiveringszout.

Urine tegen kalknagels

Urine

Hetzelfde actieve ingrediënt als ureum crème komt ook voor in gezonde urine. Men gelooft dat dit voldoende is om de schimmelsporen te doden. Geadviseerd wordt om een badje te maken met ochtendurine om vervolgens hierin de geïnfecteerde nagel te laten weken. (wij zouden dit niet aanbevelen *BAH!*)

Tandpasta tegen kalknagels

Fluoride tandpasta

Ook van fluoride zegt men dat het een sterk schimmel-dodend effect heeft en daardoor helpt om nagelschimmel tegen te gaan.

Vicks Vaporub

Vick Vaporub bevat menthol en wordt veelvuldig op het internet genoemd als mogelijke remedie tegen kalknagels. Verwacht er niet teveel van, want het doet waarschijnlijk niet veel... wellicht hoe je er een paar tintelende, frisse tenen op na, maar nog steeds met een schimmelinfectie.

We hebben geprobeerd een zo'n compleet mogelijk overzicht te geven van de meest gebruikte huismiddeltjes tegen kalknagels. Er zijn uiteraard veel meer methodes beschikbaar. Deze methodes zijn vaak 'vergezocht' en hebben weinig kans van slagen.

Het gebruik van huismiddeltjes is goedkoop en kan daardoor verleidelijk zijn te proberen, echter niet zonder risico's:

 • Je verliest waardevolle tijd en vertraagt de start van een bewezen behandeling (en loopt daarmee het risico op verder verspreiding)
 • Er is een kans dat de reeds geïnfecteerde nagel verergert.
 • Er zijn allergieën bekend op deze huismiddeltjes.

Waarschuwing!
Het proberen van deze huismiddeltjes is voor eigen risico! Wij kunnen niet garanderen adviseren dat deze veilig en zonder risico zijn.

Medicijnen tegen kalknagels

Antischimmel tabletten

In het geval van vergevorderde schimmelnagel infectie (tot in de nagelriem), kan de huisarts antischimmel tabletten voorschrijven. Deze antischimmel tabletten zijn niet voor iedereen geschikt, aangezien sommige medicijnen zeer zware bijwerkingen hebben.

Vraag altijd uw huisarts om advies en bespreek eventueel alternatieve behandelingen.

Voordelen

 • De actieve ingrediënten bevorderen nagelherstel van binnen uit. (door de tabletten te slikken, bereiken de ingrediënten via de bloedsomloop de infectie)
 • Vergroot kans op nagelherstel

Nadelen

 • Alleen echt effectief in combinatie met een kalknagel serum
 • Nare bijwerkingen (inclusief hoofdpijn, jeuk, smaakverlies, diaree)
 • Schadelijk voor lever en nieren
 • Alleen op recept verkrijgbaar

Waarschuwing!
Raadpleeg altijd uw huisarts! Gebruikers met problemen aan hart, lever of nieren dienen geen schimmeldodende tabletten te slikken. Gevaarlijke bijwerkingen, zoals hart- en leverfalen, zijn bekend. Het kan zijn dat je tijdens de behandeling iedere 4-6 weken een bloedtest moet ondergaan om te controleren dat je geen schade aan hart, lever of nieren oploopt. Dit is afhankelijk van de medicijnen die je door de huisarts krijgt voorgeschreven.

Laser behandeling tegen kalknagels

Laser behandeling tegen kalknagels

De medisch pedicure of gespecialiseerde kliniek

Laser behandeling is een bekende, maar kostbare behandelmethode tegen kalknagels. De laser verhit de nagel, om zo de schimmels te doden.

Tijdens het behandelen wordt de laser in een bepaald patroon over de nagel gehaald. De nagel wordt voelbaar warm en kan na de behandeling branderig aanvoelen. Ook kan de nagel donker gaan verkleuren door de laserbehandeling. Het essentieel tussen de laser behandeling herinfectie uit te sluiten.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat laser het nagelherstel kan versnellen, maar alleen in combinatie met een behandeling door middel van een nagelserum / nagellak.

Voordelen

 • Effectieve behandelmethode
 • Veel specialisten en klinieken bieden deze behandeling aan

Nadelen

 • Erg kostbaar
 • Uw zorgverzekering vergoed deze kosten NIET vanuit de basisverzekering
 • Behandelduur: enkele maanden tot een jaar
Crème tegen kalknagels

Crème en zalf tegen kalknagels

Maken de harde kalknagel zachter

Anti-schimmel crèmes kunnen gebruikt worden om nagelschimmel te behandelen. Als de geïnfecteerde nagel hard, dik en broos geworden is, kan behandeling met een kalknagel kwastje initieel lastig zijn. Het gebruik van een hoge-dosis ureum crème maak de nagel zachter en makkelijker te behandelen.

Ook kan in plaats van een crème te gebruiken, de nagel voorzichtig gevijld worden. Dit verbetert het uiterlijk van de nagel en zorgt voor betere penetratie van het nagelserum.

Voordelen

Nadelen

 • Alleen echt effectief in combinatie met een kalknagel serum
 • Verdikte nagel kan ook eerst gevijld worden
 • Waarschuwing: niet op broze, brokkelige nagels gebruiken

Kalknagel behandeltips

3 tips van onze expert

Tip 1
Laat de juiste diagnose stellen!

Dit betekent; ga naar een specialist of de huisarts om er zeker van te zijn dat de behandeling zal werken.

Tip 2
Wees consistent!

Dit kunnen we niet vaak genoeg herhalen. Als een behandeling niet consistent uitgevoerd wordt, kan herinfectie optreden, waardoor je weer opnieuw moet beginnen!

Tip 3
Heb geduld!

Behandelingen kunnen zo maar 1 jaar of langer duren! De nagel dient volledig uit te groeien... totdat de nagel volledig hersteld is, loop je de kans op herinfectie.

Kalknagel voorkomen

Een schone, hygiënische omgeving ondersteunt voor meer effectiviteit

Schimmels en bacteriën zijn overal! Dit is meestal geen probleem, maar als je last hebt van een schimmelnagel, moet je extra alert zijn. Het voorkomen van herinfectie en isoleren van de behandeling zijn de sleutel tot snel herstel.

Zodra de slechte schimmels en bacteriën de overhand krijgen, is het risico op een infectie groter. Vooral oude, broeierige schoenen van synthetische materialen zijn broeinesten van schimmels en bacteriën.

Doordat de schoenen en materialen slecht ademen, zweten voeten meer en kunnen de schimmelsporen zich gemakkelijk via transpiratie naar de schoenen verplaatsen. Eenmaal in de schoenen, zijn ze lastig te behandelen en vormen ze een bron van herinfectie. Zoals bij alles geldt ook bij kalknagels "voorkomen is beter dan genezen!"

Top 10 kalknagel tips

 1. Hou je voeten schoon & droog.
 2. Desinfecteer je schoenen met schoenenspray
 3. Reinig je douche en bad regelmatig met chloor of azijn
 4. Deel geen handdoeken en was ze op minimaal 60°C.
 5. Draag dagelijks schone sokken en was ze op minimaal 60°C.
 6. Draag slippers of sandalen in de douche, sauna, het zwembad of de kleedkamer op de sportclub
 7. Gebruik een nagelvijl maar 1x en alleen op de geïnfecteerde nagels.
 8. Deel geen nagelschaartje of nagelknippertje
 9. Draag schoenen nooit 2 dagen achter elkaar, geef ze de tijd te drogen
 10. Draag nooit andermans schoenen (je kunt zelfs kalknagels oplopen of verspreiden tijdens het passen van schoenen in de schoenenwinkel

ProtectAir kalknagel behandeling

Complete behandeling + medische schoenenspray

ProtectAir is een nieuwe en effectieve behandeling die nagels behandelt en schoenen beschermt tegen schimmelinfecties.

Dit voorkomt herinfectie van nagels in schoenen, verkort de behandeltijd en ondersteunt het nagelherstel. Dit is de reden dat ProtectAir de online bestverkochte behandeling van Nederland is.

Leestip!
Een tevreden klant heeft haar behandeldagboek met ons gedeeld. We hebben dit gepost op onze blog:

"Zo kwam ik van mijn kalknagel af!"

De totale kosten van haar 9 maanden durende behandeling, zijn aanzienlijk lager dan vergelijkbare behandelingen, die bij drogist of apotheek verkrijgbaar zijn.

Kosten van een kalknagel behandeling?

Behandelkosten van een volledige behandeling van 9 maanden

Hieronder vind je een overzicht van de producten die gebruikt zijn voor een behandeling van een grote teennagel gedurende 9 maanden. Bij een zwaar uitgebreide schimmelinfectie van meerdere nagels of een onvolledige behandeling, waarbij herinfectie optreedt, kunnen de kosten oplopen.

Een lichte infectie kan echter binnen enkele weken uitgegroeid zijn, waardoor met slechts 1 of 2 behandelingen de nagel hersteld kan zijn. Een geïnfecteerde nagel dient echter altijd volledig uit te groeien

ProductTimePrice
Behandelset voor kalknagelsWeek 1€ 24,95
Nagellak tegen kalknagelsWeek 6€ 16,95
Voordeel voor kalknagelsWeek 12€ 34,95
Voordeelset voor kalknagelsWeek 24€ 34,95
TotaalWeek 35€ 111,80

Tip!
Voor meer informatie over kalknagel infecties kun je ons blog raadplegen. Mocht je nog vragen hebben over onze kalknagel producten, neem dan contact met ons op.

Voor een overzicht van alle kalknagel behandelingen, bezoek onze shop.

Veelgestelde vragen (FAQ)

 1. Werkt azijn tegen kalknagels?

  De zuurgraad van azijn zou nagelschimmel moeten doden. Een dagelijks voetenbad van 15 minuten in azijn zou de schimmelsporen moeten doden. Na het voetenbad de voeten goed afspoelen en drogen, nadat de nagels zijn behandeld.
  Er is geen wetenschappelijk bewijs of klinische studie die aantoont dat dit werkt.

 2. Werkt tea tree olie tegen kalknagels?

  Men beweert dat de essentiële olie de groei van schimmelsporen remt. Met een wattenstaafje dient de geïnfecteerde nagel 2-3x per dag behandeld te worden met deze kalknagel olie (salie en lavendelolie kunnen ook als alternatief worden gebruikt). Over het algemeen is deze methode niet heel effectief.
  Er is geen wetenschappelijk bewijs of klinische studie die aantoont dat dit werkt.

 3. Werkt soda tegen kalknagels?

  De nagel bedekken met zuiveringszout/soda zou de geïnfecteerde nagel "uit moeten drogen". Er kan ook een papje gemaakt worden met zout/soda die vervolgens op de nagel wordt aangebracht. We hebben geen verdere informatie over de behandelduur en effectiviteit van behandeling met zuiveringszout.
  Er is geen wetenschappelijk bewijs of klinische studie die aantoont dat dit werkt.

 4. Werkt urine tegen kalknagels?

  Hetzelfde actieve ingrediënt als ureum crème komt ook voor in gezonde ochtendurine. Men gelooft dat dit voldoende is om de schimmelsporen te doden. Geadviseerd wordt om een badje te maken met ochtendurine om vervolgens hierin de geïnfecteerde nagel te laten weken. (wij zouden dit niet aanbevelen *BAH!*)
  Er is geen wetenschappelijk bewijs of klinische studie die aantoont dat dit werkt.

 5. Werkt Fluoride tandpasta tegen kalknagels?

  Men beweert dat fluoride een sterk schimmel-dodend effect heeft en daardoor helpt om nagelschimmel tegen te gaan.
  Er is geen wetenschappelijk bewijs of klinische studie die aantoont dat dit werkt.

 6. Werkt Vicks Vaporub tegen kalknagels?

  Vick Vaporub bevat menthol en wordt veelvuldig op het internet genoemd als mogelijke remedie tegen kalknagels. Verwacht er niet teveel van, want het doet waarschijnlijk niet veel... wellicht hoe je er een paar tintelende, frisse tenen op na, maar nog steeds met een schimmelinfectie.
  Er is geen wetenschappelijk bewijs of klinische studie die aantoont dat dit werkt.

 7. Hoe werkt laser behandeling tegen kalknagels?

  Een laser werkt tegen schimmels door via een laserstraal de schimmel te verhitten en deze zo te doden. De nagel en huid worden tijdens de behandeling voelbaar warm, maar beschadigd en verbrand niet. Als gevolg van de nagel behandeling, zal naderhand een pijnprikkel te voelen zijn in het behandelde nagelbed.

  Aangezien laser behandeling tussen de behandeling geen bescherming biedt. Is de kans op herinfectie aanwezig.

ContactHulp nodig?

ProtectAir
Vissershavenweg 65

2583DL Den Haag
Nederland

+31 85 9021025

Koop nu!

Complete Schimmelnagel Startset + Medische Schoenenspray
€ 28,90
€ 24,95
Schimmelnagel Behandeling (4ml)
€ 16,95
€ 16,95
Promotie Schimmelnagel Behandeling (2x Nagelserum + Medische Schoenenspray
€ 41,90
€ 34,95
2x Schimmelnagel Behandeling (4ml)
€ 33,90
€ 24,95
Schimmelnagel Behandeling + Medische Schoenenspray + Nagellak
€ 36,90
€ 29,95
Schimmelnagel Behandeling + Nagellak
€ 26,90
€ 21,95